Nyt fra DLO - Hvorfor vil regeringen forbyde folk som mig at passe børn?

Torsdag d. 10. december 2020

Hvorfor vil regeringen forbyde folk som mig at passe børn?

 

Af Julie Lykke Haugaard, leder af Lillely skovbørnehave og vuggestue

 

Det er fuldstændig uforståeligt for mig, at regeringen og partierne bag finansloven nu vil gøre det mere end svært at åbne private børnehaver i Danmark. Med den nye finanslovsaftale, der bl.a. indeholder minimumsnormeringer i daginstitutionerne, har partierne bestemt, at man ikke længere skal kunne trække overskud ud af privatinstitutioner på daginstitutionsområdet, og at nyoprettede privatinstitutioner fremover skal være organiseret som selvejende institutioner. Det gør det tæt på umuligt for folk, der som mig har startet en privat børnehave. 

 

At starte en daginstitution fra bunden har kostet mig blod, sved og tårer i mange år - og gør det igen en dag som i dag. Er det ikke noget med, at man i Danmark skal have en rimelig løn og risikotillæg for sin indsats? Som I selv ved, er det ikke nemt at drive daginstitution, og man er heldig, hvis der er noget tilbage, når året er slut.

 

Kære partier - I kunne jo gøre jer ulejligheden at spørge forældrene, om de er tilfredse, inden I fremstiller os daginstitutionsejere som egoistiske og nærige pengepugere. Hvis jeg ikke tager knoklearbejdet med at drive institutionen, er det en ikke-lønnet forældrebestyrelse, der skal overtager min to-do liste. Den er ikke bare lang - den er til tider uendelig!

 

Og I ringer bare, kære partier, hvis I vil høre, hvordan vi private gør, fremfor at straffe iværksættere, der i årevis har knoklet et utal af timer og løbet en kæmpe økonomisk risiko, fordi vi har noget på hjertet med børns barndom.

 

Man kunne jo samle alle os, der er lykkedes med opgaven i et ekspertpanel og undersøge, hvad vi gør rigtigt, frem for stort set at lukke muligheden for at opstarte private børnehaver i Danmark. Vis mig den store forældregruppe, der kautionerer med egne penge for at starte en børnehave. Det er kun enkeltpersoner, der er så skøre som mig, der gør det.

 

Som ejer af en privat daginstitution vil jeg i øvrigt gerne takke nej tak til pengene til minimumsnormeringer. Brug meget hellere pengene på, at alle børn først starter i skole den dag, de fylder seks år og ikke så små, som mange er nu. Fokuser meget hellere på, hvordan børnene og medarbejderene har det, fremfor om det er en privat eller offentlig aktør, der løser opgaven.

 

Min privatejede børnehave og vuggestue løser opgaven yderst ansvarligt og fint med god normering for både børn og medarbejdere for det nuværende tilskud. Mine medarbejdere er vanvittig dygtige. De kunne få job i en hvilken som helst institution, men de har valgt at være i Lillely.

Tænk at man i et retssamfund med et fingerknips må fratage selvstændige virksomhedsejere retten til de penge, de selv tjener.

Jeg har skabt 10 arbejdspladser i Udkantsdanmark. Jeg løfter en samfundsopgave, og jeg gør det godt. Hvorfor skal det være forbudt at blive belønnet for, hvis dem jeg har ansvaret for, har markant bedre rammer end jeres ansatte i kommunale daginstitutioner?

 

Indlægget af Julie Lykke Haugaard blev også bragt i Berlingske d. 10. december.