Tvangskommunalisering

REGERINGEN OG KL HAR INDGÅET EN AFTALE OM KOMMUNERNES ØKONOMI I 2012. AFTALEN TVANGSKOMMUNALISERER ELLER LUKKER I REALITETEN 59 SELVEJENDE FRITIDSHJEM

 

Læs alt om sagen hér, startende med DLOs pressemeddelelse af 7/6-2011

 

Tirsdag d. 7. juni 2011

 

Pressemeddelelse fra Daginstitutionernes Lands-Organisation (DLO):

(som reaktion på KL og regeringens aftale om kommunernes økonomi I 2012)

 

Regeringen og KL lukker eller tvangskommunaliserer 59 selvejende fritidshjem

 

"Det er skandaløst at regeringen med den ene hånd netop har indgået en aftale med sine forligspartnere om hhv. en konkurrencepakke og 12-punkts aftale, der skal fremme eksistensen af og vilkårene for selvejende og private daginstitutioner, hvorefter regeringen med den anden hånd indgår en aftale med KL, der i et snuptag hiver tæppet væk under 59 hæderkronede selvejende fritidshjem."

Det siger DLOs landsformand, Peter Duetoft, i en kommentar til den indgåede kommuneaftale.

 

I den netop indgåede økonomiaftale mellem KL og Regeringen er det aftalt at Fritidshjem skrives ud af Dagtilbudsloven. Det kan betyde, at landets  184 fritidshjem med ca. 17.249 børn enten lukkes eller bliver omdannet til SFO. De drives efter Folkeskoleloven, som en integreret del af skolen, under Skolelederens ledelse, uden egen forældrebestyrelse og uden loft over forældrebetalingens størrelse.

 

"Vi må på det kraftigste appellere til de politikere og partier, der skal udmønte denne del af aftalen i konkret lovgivning, at de udviser opmærksomhed og rettidig omhu overfor det forhold, at en 1/3 af de eksisterende fritidshjem er selvejende. Denne driftsform er ikke er mulig i regi af Folkeskoleloven.

 

Vi ved alle sammen, at det primære formål med at flytte fritidstilbuddene fra Dagtilbudsloven over i Folkeskoleloven er at gøre det muligt at tvinge forældrene til at betale en større del af kagen. I same omgang ødelægger man altså så een af e centrale dele af det nære nær-demokrati.

 

Men vi kan også bare håbe på, at dette aftalepunkt i en økonomiaftale mellem regeringen og KL aldrig bliver realiseret, som det har været tilfældet før. F.eks. blev der ikke færre lukkedage, selvom kommunerne indgik aftale med regeringen om dette i 2009 og fik 65 millioner kroner til formålet."

 

Læs socialminister Benedikte Kiærs reaktion (pdf - 36 kb) på DLOs pressemeddelelse.

 

Læs DLOs svar til Socialminister Benedikte Kiær (doc - 83 kb)

 

Læs artikel (pdf - 245 kb) om sagen (fra DLOs blad Børns Hverdag, nr. 5-2011)